ELTE TTK FFI Instruments Center

ELTE NIH
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

A labor bemutatása

Print
There are no translations available.

A lumineszcens minták előkészítésének és mérésének helyszíne az ELTE TTK FFI Műszerközpontja, melyhez tartozik egy lumineszcens előkészítő- és egy mérőlaboratórium.

A lumineszcens minták előkészítéséhez (szárítás, kémiai előkészítés, megfelelő szemcseméret leválasztása, a kvarc és a különböző földpátok szeparálása) egy speciális, vörös fénnyel megvilágított, minden egyéb fényforrástól elszigetelt mintaelőkészítő laboratóriumban zajlik.

A szintén vörös fénnyel megvilágított lumineszcens mérőlaboratóriumban egy Risø TL/OSL DA-20 C/D gyártmányú, automatizált termo- és fotolumineszcens leolvasó berendezés működik, amely alkalmas szobahőmérséklettől 700°C-ig történő hevítéses, valamint infravörös (870 nm-es IR LED, >135 mW/cm2) és kékfénnyel (470 nm-es kék LED, >80 mW/cm2) történő optikai gerjesztésre (OSL). A lumineszcens mérések gyors és pontos végrehajtásához szükséges a nagy befogadóképességű, sorozatméréseket lehetővé tevő 48 mérőhelyes, mérőhelyenként külön is fűthető mintatartó, automatizált vákuumkamrás mintacserélővel. A minták besugárzása béta-forrással (90Sr/90Y, 1,48 GBq) történik.